16.7.2013

Kunnon kristitty köyhän asialla


Yle Uutiset 15.7. 2013
"Poliisiasioista vastaava sisäministeri Päivi Räsänen (kd.) on eri mieltä poliisin kanssa siitä, liittyykö kerjäämiseen ihmiskauppaa. Helsingin poliisi sanoi maanantaina, että Itä-Euroopan romanit eivät ole ihmiskaupan uhreja.
- Tämä varmasti on ihan relevantti, oikea havainto. Mutta meillä on kuitenkin myös havaintoja, että kytköksiä on, vaikka niitä nyt ei näiden kymmenen kerjäläisen kohdalla olisi ollutkaan, sanoo Räsänen.
Poliisi haastatteli heinäkuun alussa kymmentä kerjäläistä. Poliisin arvio perustuu näihin haastatteluihin. Räsäsen mukaan Helsingin poliisin arvio perustuu suppeaan aineistoon. Räsänen sanoo, että Romaniassa kaksi rikollisjärjestöä on tuomittu pitkiin rangaistuksiin. Järjestöt ovat järjestäneet kerjäläisiä muun muassa Suomeen.
- Eli Suomessa on ollut kerjäläisiä ihmiskauppaa tekevän rikollisjärjestön organisoimana vuosina 2005-2009. Eli sieltä meillä ainakin on selkeää näyttöä tästä ihmiskaupasta, Räsänen täsmentää."
Räsänen tai jutun kirjoittanut toimittaja eivät täsmennä, että "Poliisi puhutti romanikerjäläisiä heinäkuun alussa Helsingissä ja kyseisenä päivänä kadulla kerjäsi kymmenen romanialaista ja kaksi bulgarialaista. "

Asiasta kertoi Yle. Otos oli pieni mutta Helsingin osalta kattava. Otosta pitää tietenkin arvostella suhteessa kerjäläisten lukumäärään koko maassa. Tai paremminkin arvioihin lukumäärästä. Arviot tältä vuodelta ovat vaihdelleet kertojasta riippuen Helsingin osalta 12:n ja viidensadan välillä ja koko maassa 300-500:n välillä.

Näyttöä kerjäämiseen liittyvästä järjestäytyneestä rikollisuudesta ei ole saatu myöskään poliisin viime vuonna tekemässä selvityksessä.

Aiempina vuosina 2005-2009 on ollut kaksi tapausta. Toinen koski 18 henkilöä. Keskusrikospoliisin mukaan Suomeen tuoduille romanialaisille luvattiin työtä, mutta osa värvätyistä pakotettiinkin kerjäämään ja varastelemaan kaupoista. Tavarat lähetettiin rikollisjärjestön jäsenten perheille Romaniaan. Pakottamisessa käytettiin uhkailua ja väkivaltaa.

KRP:n edelleen kertoman mukaan toista rikollisryhmää johti romanialainen, Suomessa asunut mies, jolla oli täällä kaksi henkilöstövuokrausyritystä. Ryhmä toi Suomeen 21 romanialaista, jotka välitettiin miehen yritysten kautta rakennustöihin.

Heitä pidettiin pakkotyön kaltaisissa oloissa uhkailemalla ja väkivallalla. Hyväksikäytetyistä kahdeksan teki tilanteestaan ilmoituksen Suomen viranomaisille. Tällöin yritysten omistaja maksoi heille puuttuvia palkkasummia ja koetti osoittaa, että asiat ovat kunnossa. Viranomaiset puuttuivat kuitenkin liiketoimintaan.

KRP kertoo, että ensimmäisessä tapauksessa kerjäämällä ja katusoitolla saadut ansiot vaihtelivat asianosaisten mukaan noin 50 eurosta yli 300 euroon päivässä, "joten rikollisryhmän saamat tuotot ovat huomattavia."

KRP kertoo kerjäystulot asianomistajien ilmoittamina. Heillähän lienee intressi kertoa ne mahdollisimman suuriksi. "Huomattavat tulot" ovat aivan toisenlaiset Helsingin poliisilaitoksen vahvistamana: 
"Erilaisten arvioiden mukaan kerjäläisten päivätienestit liikkuvat 10 - 20 euron paikkeilla.
- Jos puhutaan tällaisesta kymmenen hengen suuruisesta ryhmästä niin ei siinä kyllä kovin isot rahat liiku, [Helsingin poliisin rikoskomisario Kari] Niinimäki toteaa."
Näitä tapauksia ei ole esiintynyt vuoden 2009 jälkeen Keskusrikospoliisinkaan mukaan, joten "viitteet" ihmiskauppaan ovat viittauksia kahteen tapaukseen menneisyydessä.

Kannattaa myös huomata tässäkin asiassa esiintyvä ero KRP:n ja Helsingin poliisilaitoksen tiedotuslinjassa.

Ei kommentteja: